Каталог АКЦИЈА - ВЕЧИТИ ЧУДЕСНИ КОРЕНОВИ

Каталог АКЦИЈА - ВЕЧИТИ ЧУДЕСНИ КОРЕНОВИ
Полеђина романа ДОКТОР СМРТ I - II (Дневник за Сенковића. Месечева свадба. ТУГА ГОЛЕМА. ДОКТОР СМРТ)

ФИНО ТКАЊЕ

ФИНО ТКАЊЕ
ФИНО ТКАЊЕ ЗАВЕТИНА

четвртак, 3. децембар 2015.

По сећању се хода као по месечини

Књижевници Весни Капор у среду свечано уручена угледна награда "Милош Црњански". Наслов награђеног дела преузет из друге књиге "Сеоба" великог писца

У "Хипербореји" се може живети. Даље, кроз "Ембахаде" изучавати историја и философија. Са кнезом Рјепином и Нађом, разумети очај, поштовање, жртва и љубав. Са Исаковичима делити најдубља страдања, заблуде и наде национа. "Лирика Итаке" и "Чарнојевић" чисто су срце човеково. Црњански је дубоко и интимистички обележио и спојио наш карактер и страдања - рекла је Весна Капор, примајући награду "Милош Црњански", за књигу прича "По сећању се хода као по месечини", у издању "Агоре". Признање које задужбина великог писца додељује сваке друге године, чине повеља, месингана плакета и новчани износ, а свечаности у испуњеној Малој сали Коларчеве задужбине, присуствовали су и најбољи ученици основне школе "Милош Црњански" у Иланџи.
- Ова књига стоји на ветру времена, на историјском фону у коме је ласније добити ако поништиш оно чему припадаш, у коме је писати о срцима сопствених мртвих скоро неприхватљиво. Стога ова награда, није само моја. Или није уопште моја. Она је сећање, како би Црњански рекао, на моје мртве другове рођене на граници, сабијене у сенке, који усред потпуног карневала и бестијалности политике, чувају част преживелих. С друге стране, у овој књизи расцветава се живот. Дотиче разноликост света. Бележи се да краја нема. И да се живот, упркос свему, изнова наставља. Томе ме учи Црњански - рекла је добитница.
У беседи посвећеној Црњанском, Весна Капор је истакла да нас је овај писац повезао "емоцијом, чистом, лирском, преламајући свет кроз сопствено биће, а опет снагом, ретко сугестивном и живом, свевременом":
- Као Србин рођен ван Србије, невољни војник Аустроугарске, осетио је, проживео и описао дубоку коб наше историје, због чега је једнако вољен као есенција дубоке повезаности где год се говори и мисли српским језиком. О Принципу је забележио: "Спојио нас је више и боље него држава и црква." Усудила бих се да кажем, да нас је он, Милош тако везао. Од ране младости, од првих редова "Итаке", опсениле су ме његове речи. "По сећању се хода као по месечини", наслов поглавља из друге књиге Сеоба, једна је врста лирског и тематског дијалога са Црњанским. Мој најдубљи осећај привржености Црњанском, потекао је, између осталог, и из дубоког пркоса. Рећи, не ћутати. Против струје. Творити нове форме, давати ново лице старим причама.
ИЗГУБЉЕНИ ЗАВИЧАЈ
ОБЛИКУЈУЋИ приче о времену с почетка овог века, ауторка све време активира оно што припада деценијама с краја прошлог столећа, а што одређује и њено интимно и национално биће. Призори "раскалемљивања једне државе", сажети у индивидуалном, блиском искуству рата из деведесетих, избегличке колоне, изгубљени завичај и нестајање драгих бића, чине пртљаг прошлости који се распакује и поново затвара у границама свакодневице - стоји у образложењу жирија, који су чинили: Мило Ломпар, председник, Радивоје Микић и Слађана Јаћимовић.


Сећање на мртве другове | Култура | Novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар

COMPLETARIUM

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"