Вечерас су у Дому омладине у Београду представљене две књиге новинара Љубише Ивановића - "Греси Златног свештеника" и "Кастрове тајне везе", о две теме које наизглед немају директну везу, али их заправо повезује улога Ватикана у два важна историјска тренутка. О књигама су говорили аутор, директор и главни уредник Компаније Новости Ратко Дмитровић и директор издавачке куће "Адмирал букс" Зоран Рапајић.

"Овде се ради о једном од најмистериознијих случајева, ако не и о највећој тајни бивше Југославије, посматрано са становишта тајних служби", истакао је Ратко Дмитровић и додао да о тајној мисији свештеника Крунослава Драгановића постоји још неколико живих сведока који сигурно никада о томе неће проговорити.

Да подсетимо, Крунослав Драгановић званично је био католички свештеник. Припадао је оној струји Римокатоличке цркве која није признавала ни једну другу веру осим своје, а сарађивао је и са свима другима ако су им циљеви били исти - борба против комунизма.

Да би остварио циљеве у тој својој борби често је за паре, али и без њих, радио за америчку, италијанску, енглеску, француску, холандску, аустријску и немачку обавештајну службу. "Златни свештеник", како су га, између осталих кодних имена, назвали амерички обавештајци један је од најистакнутијух, ако не и најпознатији човек, који је ушествовао у сложеном систему избављања људи оптужених за најтеже злочине у новијој историји - "пацовским каналима". Тим "каналима" извлачио се и огроман опљачкан новац, злато из државних трезора, накит одузет ликвидираним непријатељима Трећег Рајха, као и документа од велике историјске важности.Многи од "спашених" били су људи који су предано служили нацистичкој Немачкој или квислиншким режимима у ратом захваћеној Европи. Са завршетком рата престала је та њихова улога, али је почела сасвим нова - борба против комунизма и новог непријатеља у Москви.

Драгановић се обрео у Југославији 1967. и ставио властима на располагање. Својим поступком оставио је у шоку и неверици комплетну хрватску емиграцију и све најзначајније светске обавештајне службе. Књига је богата чињеницама, документованим догађајима од пре неколико десетина година, које је аутор вешто обогатио драматичним описима, дијалозима и детаљима који овом делу дају атмосферу наратора-савременика.

Професор др Крунослав Драгановић, за једне злочинац, за друге херој, за треће издајник, неспорно је био изузетно даровит човек коме су у ратним и послератним условима поверени врло сложени задаци које је он маестрално обављао. У много чему је остао мистерија која заправо никада и неће бити сасвим расветљена.


Друга књига Љубише Ивановића је "Кастрове тајне везе" и тиче се периода америчке блокаде Кубе деценијама уназад, а овај роман описује како су браћа Кастро с једне, и низ америчких председника с друге стране, више од пола века покушавали да се помире тако да обе стране нађу частан излаз из ћорсокака.

Како о томе нису могли директно да разговарају, Хавана и Вашингтон су имали низ посредника који би преносили поруке. Од адвоката и новинара, преко председника управе Кока-Коле, па све до кардинала и самог папе Фрање.

Роман описује догађаје из сенке и нема за циљ да суди или награђује било коју страну у сукобу, већ да главне актере прикаже само као људе који су имали своје наде и страховања и који су у жељи да успеју час били на корак до помирења, час свет довели на руб Трећег светског рата.