ВЕЛИКА количина падавина довела је до пораста водостаја река у појединим деловима Србије. Током ноћи припадници Ватрогасно-спасилачких јединица МУП евакулисали су 15 особа из Горњег Милановца, Чачка и Прибоја, а у током дана број евакуисаних особа порастао је на чак 420!
Поплаве су угрозиле Чачак и околна села. Због изливања река у Лучанима проглашено ванредно стање, поплављени дом здравља и зграда болнице у Гучи, средња школа и главна трафостаница. Ванредно стање проглашено и у Чачку и Ариљу.
Начелник сектора за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је да су сви спасилачки тимови на терену, као и да су концентрисани на територији општина Чачак и Ужице и додао да ће већ данас Жандармерија и Војска Србије бити упућене на кризна подручја. Водостај Саве и Дунава је, за сада, у границама редовне одбране од поплава, пораст се очекује до четвртка, али Марић истиче да опасност не прети од великих река, већ од бујичних водотокова, мањих река и притока чији ниво расте због обилних падавина.
Републички хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) објаво је метеоролошко упозорење, према коме се данас у југозападној и централној Србији и у Банату очекују обилне падавине.

15:49 - ПОКРАЈИНА НУДИ ПОМОЋ ОПШТИНАМА ПОГОЂЕНИМ ПОПЛАВАМА

Покрајинске институције спремне су да Сектору за ванредне ситуације Србије упуте помоћ у материјалу, техничким средствима и стручњацима у општинама у Србији које су погођене поплавама, саопштио је данас Биро за информисање Покрајинске владе.
Поводом проглашења ванредне ситуације у више општина на територији Србије због изливања река, на иницијативу председника Покрајинске владе Бојана Пајтића одржан је хитан састанак Покрајинског штаба за ванредне ситуације, Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство и Јавног водопривредног предузећа Воде Војводине, наводи се у саопштењу.
Додаје се да је на састанку констатовано да је стање водотока у Војводини задовољавајуће, без већих проблема, да су све црпне станице и одбрамбени бедеми у оперативном стању и спремни, као и да су стручне службе у потпуности спремне да реагују у случају потребе услед евентуалног погоршања временских услова.

15:13 - ПРЕКИНУТ ЖЕЛЕЗНИЧКИ САОБРАЋАЈ ИЗМЕЂУ ПОЖЕГЕ И ЧАЧКА

Због изливања Западне Мораве код железничке станице Јелен До, прекинут је железнички саобраћај на прузи Пожега - Чачак, саопштио је медија центар "Железница Србије".
Како се наводи у саопштењу, саобраћај је прекинут у 12.45 сати, јер је вода прекрила скретнице, блок сигнале и пругу на овој деоници.
На свим другим правцима у Србији возови редовно и несметано саобраћају, наводи се у саопштењу.

15:10 - ПРЕМИЈЕР ВУЋИЋ: НЕЋУ ДА ВАМ ДАЈЕМ ЛАЖНА ОБЕЋАЊА, ПОМОЋИ ЋЕМО КОЛИКО МОЖЕМО, ДРЖАВА БРИНЕ О СВОЈИМ ГРАЂАНИМА

Премијер Србије Александар Вучић упутио се у обилазак поплављених подручја у околини Чачка,где је уведено ванредно стање и због последица поплава евакуисано 420 људи. Председник Владе тим поводом написао је на Твитеру:

видети више