ДРУГАЧИЈА СРБИЈА

ДРУГАЧИЈА СРБИЈА
("Аспект ЗАВЕТИНА")

Један од начина да помогнете правим независним медијима у Србији, ПАУКОВОЈ МРЕЖИ или Немогућим "Заветинама" (немогућим јер опстају у немогућимусловима!) је да се претплатите на неки од часописа "Заветина", или од књига - које су скоро свуда блокиране по Србији. Докажите да вам је, доиста, стало до стварно независних медија и независних издавача.Пријатељи из Србије могу послати новчану упутницу телефонском Пост нет упутницом на број моб. + 381 65 3006950. А сви остали, који су у могућности, из иностранства преко Western Uniona на адресу Оснивача Сурбита Сазвежђе З

ПРЕТПЛАТА четворогодишња на СПЕКТАР

ПРЕТПЛАТА четворогодишња на СПЕКТАР
Првих хиљаду претплатника добијају и слободан приступ у наредне четири године и локацијама: ТАЈНОВОДСТВО, Ужас, "Вечити чудесни коренови"

понедељак, 10. септембар 2012.

Njutnova "vratanca za mačke" / Branislav Milošević

 (preporučeni članak)

Manje je poznato da je Isak Njutn pored svog životnog dela (Zakon gravitacije) izumeo i pokretna vratanca za mačke kako bi olakšao život svojim brojnim mačkama.

Ovom slavnom matematičaru i fizičaru se pripisuje pronalazak otvora sa poklopcem na ulaznim vratima za kućne ljubimce. Neki kažu da je izum nastao dok je Isak Njutn radio na Triniti koledžu u Kembridžu, dok drugi izvori navode da je veliki engleski naučnik na spasonosnu ideju došao u Vulstorpu, rodnom gradu u grofoviji Linkonšir u koji se vratio dok je harala kuga, a zbog koje je Univerzitet bio privremeno zatvoren. Bilo kako bilo, ovaj slavni engleski fizičar, matematičar, astronom, prirodnjak, alhemičar, teolog, jedan od najznačajnijih svetskih naučnika, navodno je želeo sebi da olakša život.

Isak Njutn, naime, nije imao vremena da neprekidno pazi da li njegova mačka želi da uđe u kuću ili izađe u dvorište, što je sasvim prirodno imajući na umu da je bio suviše zauzet važnijim razmišl

janjima, spasonosnim za bolje razumevanje sveta i zakona koji u njemu vladaju. Koliko god je brinuo o mačkama, dobro je znao da ne može da bude na stalnom oprezu vodeći računa kad životinja želi da izađe, a kad da iz dvorišta uđe u kuću.

Na zamisao je, navodno, došao baš dok je radio oglede sa svetlošću....
         videti više:  Vratanca za mačke

Нема коментара:

Постави коментар

COMPLETARIUM

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"