Каталог АКЦИЈА - ВЕЧИТИ ЧУДЕСНИ КОРЕНОВИ

Каталог АКЦИЈА - ВЕЧИТИ ЧУДЕСНИ КОРЕНОВИ
Полеђина романа ДОКТОР СМРТ I - II (Дневник за Сенковића. Месечева свадба. ТУГА ГОЛЕМА. ДОКТОР СМРТ)

ФИНО ТКАЊЕ

ФИНО ТКАЊЕ
ФИНО ТКАЊЕ ЗАВЕТИНА

субота, 5. децембар 2015.

- Onaj ko je sve ovo mogao ovako da iskonstruiše i da mom dedi na teret stavi i razbijanje jedinstva srpskog naroda čovek je koji je imao zadatak da okalja obraz velikom patrioti kome je srpstvo bilo važnije od svega. Ali, o tome će sud istorije da da svoju ocenu, a ne ja jer je za mene ovo veliki dan. Mislim da je otkriće „Blica” da originalna presuda ipak postoji i da je skrivana 70 godina u privatnom arhivu jednog od aktera ovog sramnog suđenja značajno i za Srbiju jer će pokolenja moći da vide kako se sudilo velikom patrioti i prvom gerilcu Evrope - kaže Mihailović

Toliko sam uzbuđen što u rukama držim presudu o montiranom procesu mom dedi, da jedva uspevam da zadržim suze, a nemam reči da izrazim zahvalnost „Blicu” što mi je to omogućio.
Vojislav Mihailović drži u rukama originalnu presudu njegovom dedi
Ovako za „Blic”, gotovo drhtavim glasom, govori Vojislav Mihailović, unuk komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini, dok u našoj redakciji prelistava originalnu presudu koja je gotovo 70 godina skrivana od javnosti.

Dok je gleda, Mihailović ne može da sakrije uzbuđenje, i gotovo nečujnim glasom, kao da govori sam sebi, izgovara: „O bože, šta su mu sve stavili na teret.”

- Onaj ko je sve ovo mogao ovako da iskonstruiše i da mom dedi na teret stavi i razbijanje jedinstva srpskog naroda čovek je koji je imao zadatak da okalja obraz velikom patrioti kome je srpstvo bilo važnije od svega. Ali, o tome će sud istorije da da svoju ocenu, a ne ja jer je za mene ovo veliki dan. Mislim da je otkriće „Blica” da originalna presuda ipak postoji i da je skrivana 70 godina u privatnom arhivu jednog od aktera ovog sramnog suđenja značajno i za Srbiju jer će pokolenja moći da vide kako se sudilo velikom patrioti i prvom gerilcu Evrope - kaže Mihailović.


Bes zbog montiranog procesa


Kada govori, na licu mu se vidi bes što presuda potvrđuje njegove slutnje da je proces protiv njegovog dede bio montiran i da je ta montaža trebalo da se zataška nedostatkom originalnih dokumenata, uključujući i presudu.
 

„Blic“ poziva sve one koji u privatnoj arhivi imaju dokumente o tom procesu da nam ih dostave ili daju na uvid

- Nije džaba sklonjena originalna presuda. To je namerno urađeno kako se u budućnosti ne bi imao valjan dokument na osnovu koga bi se nepravda ispravila. Presudu je „Blic” našao, ali nema zapisnika o njegovom pogubljenju, izveštaja o zarobljavanju, ratne beležnice, zapisnika iz istrage, stenograma sa suđenja, niti njegove završne reči. To nije slučajno jer su komunisti mislili da uništavanjem i skrivanjem dokumenata mogu da sakriju i njegovu ulogu u Drugom svetskom ratu. Živeli su u ubeđenju da ako nema dokumenata, nema ni Draže Mihailovića i njegove borbe protiv porobljenog srpstva - tvrdi unuk generala.
 

Hvala časnim ljudima

 
Za njega je dokaz o pronalaženju originalne presude i dokaz da istina kad-tad ugleda svetlost dana.

- Mislili su da svu svoju prljavu rabotu mogu da sakriju za sva vremena i da njihova nedela neće isplivati, ali postoje časni ljudi, čiji su preci komunisti, koji imaju savest i koji misle da srpska istorija ne može da bude uskraćena za jedan važan dokument. Ma koji da je to čovek, ja sam mu zahvalan, a njegovom pretku koji je učestvovao u ovom montiranom procesu zahvalan sam što je presudu ipak sačuvao - dodaje Mihailović.

Nemam reči da izrazim zahvalnost „Blicu” što mi je to omogućio da vidim presudu, gotovo u suzama, drhtavim glasom je rekao Mihailović

On ne gubi nadu da će uskoro i drugi dokumenti ugledati svetlost dana.

- Najvažnije bi meni i porodici bilo da znamo gde su mu kosti, ali čini se da je to tajna koja je zakopana sa njim u grob. Ali pokoljenja će ipak moći da čuju istinu o đeneralu Draži jer ćemo nakon rehabilitacije tražiti povraćaj imovine. Kuća u Bregalničkoj ulici koja nam je oduzeta, a koja treba da nam se vrati, biće pretvorena u muzej. Nadam se da će nam BIA dati sve njegove stvari koje drži u arhivima, pa neka pokolenja presude da li je on bio izdajnik ili patriota - završava svoju priču potomak generala i vidno uzbuđen napušta redakciju „Blica”.

Nema revizije rehabilitacije

Sa procesa protiv Dragoljuba Draže Mihailovića                     foto: Arhiva Borbe
Advokat Zoran Živanović kaže da presuda koju je „Blic” otkrio ne dovodi u pitanje odluku o rehabilitaciji, već je samo potvrđuje, jer je jasno da je napisana nakon streljanja komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini.

- Pečat na prvoj i poslednjoj stranici to dokazuju. Naime, presudu je pisao sud koji nije postojao u vreme suđenja i koji nije doneo presudu. Presudu je donelo Vojno veće Vrhovnog suda FNRJ, a pisao ju je, kako potvrđuju pečati, Vrhovni sud Jugoslovenske armije koji nije postojao u vreme suđenja generalu Mihailoviću, jer je formiran desetak dana nakon njegove smrti - objašnjava advokat Živanović.

Istoričar Slobodan Marković takođe zaključuje da je presuda Mihailoviću do koje je „Blic” došao napisana nakon njegovog pogubljenja i to se uklapa u obrazac komunističkih sudova gde su presude pisane nakon streljanja.

Istoričar Bojan Dimitrijević kaže za „Blic” da otkrivanje originalne presude neće uticati na reviziju procesa rehabilitacije.

- Originalna presuda ne menja istorijsku sliku tog vremena i ne dovodi rehabilitaciju u pitanje jer je sud odlučivao o proceduralnim propustima u suđenju - kaže Dimitrijević za „Blic”. V. Z. C. - S. V.
        БЛИЦ

Нема коментара:

Постави коментар

COMPLETARIUM

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"