ПАЗАРСКА црква у Пироту има један од најлепших и најбогатијих иконостаса у Србији, због чега је овај град са околином својевремено називан Малим Јерусалимом. Деценије и векови су, међутим, учинили своје, па је потребна рестаурација и заштита изузетно вредних икона, како би се ово благо заштитило од даљег пропадања. Важан посао урадиће стручњаци Републичког завода за заштиту споменика културе, Немања Смичиклас и Ружица Васић, сликари-рестауратори, који су почели са припремама.
- Иконостас у Пазарској цркви један је од најлепших с почетка 19. века. Широј јавности је мање познато да осим њега овде постоји и колекција од десет јеруслалимских икона, које су такође у лошем стању. Реч је о правим уметничким делима, која је радио иконописац Јован Иконописов. Дуборез на иконостасу је фантастично урађен, квалитетан и, чини ми се, богатији од знаменитог врањанског иконостаса, који је због своје лепоте својевремено био изложен у Сорбони - тврди Смичиклас.
Према његовим речима, иконостас Пазарске цркве је висок 7,5 а широк 13,2 метара и на њему се налазе 64 иконе, а ту су још и целивајуће иконе, као и оне из ризнице.
Најстарија целивајућа икона потиче из 1776. године, а порекло икона објашњава Ружица Васић.
- Ова остварења су доносили путници из Јерусалима, свештеници, ходочасници, многи верници. На њима су сцене из Христовог живота, а на једној је урађена и панорама Јерусалима. Рађене су на платну и с временом је дошло до деградације осликаних слојева. Већина није разапета на рам јер не би издржала такво напрезање и оптерећење. Време је учинило своје и њихова рестаурација и конзервација је прекопотребна - закључује овај стручњак.
Иконостас у Пазарској цркви
Познати уметници кажу да би након рестаурације било добро да се организује једна изложба ових икона, коју би могли да виде и грађани и верници у другим градовима Србије, јер је реч о заиста ретким остварењима, којима ће се Пироћанци поносити. Пазарска црква у Пироту, која је подигнута 1834. на темељима раније богомоље, још од изградње има проблем са влагом, пошто су јој темељи укопани. Процењује се да је пропадању икона, осим зуба времена кумовала и влага, међутим, овај проблем је решен прошле године, када је црква добила подно грејање. 
Ружица Васић вредна дела доносили путници из Јерусалима
НА МЕТИ ВАНДАЛА
ПАЗАРСКА црква у Пироту посвећена је Рождесту Христовом, па је позната и под тим називом. Минулих година често је била на мети вандала, који су из ње крали разне ствари, а једном приликом су скинули чак и бакарне олуке.
Сликар Немања Смичиклас
ПРВО НАЈУГРОЖЕНИЈЕ
СМИЧИКЛАС додаје да ће почети најпре рестаурација најугроженијих икона, а динамика ће зависити од могућности финансирања. Према његовој процени, најугроженије су једна са иконостаса и две јерусалимске иконе, које ће прве бити заштићене, и та заштита ће бити поклон Републичког завода за заштиту споменика културе.