С ОБЗИРОМ на предуго трајање притвора, одуговлачење поступка и чињеницу да је на крају проглашен невиним, Војислав Шешељ има право на - новчану одштету! 
Ово је један од закључака судије Жан-Клода Антонетија, председника судског већа које је судило лидеру радикала, а које је навео у свом званичном образложењу пресуде на 486 страна.
У обимном тексту, који је пре два дана објавио Трибунал, Антонети указује на то да је поступак против Шешеља лоше вођен, јер надлежни нису судијама ставили на располагање стабилну екипу правника предвођену једним сталним саветником:
- Ови људи су се током 13 година стално мењали, једни одлазили, други долазили и свакоме од њих је било потребно време да би се упознао са случајем. То је превасходни разлог зашто је дошло до кашњења. Отуда оптужени има право на финансијску надокнаду због нефункционисања међународног правосуђа. Тим пре пошто му је изречена ослобађајућа пресуда.
Антонети је указао и на проблем што су паралелно са Шешељевим предметом судије Флавија Лавеци и Фредерик Хархоф радиле и на другим:
- Председник Трибунала, иако је по Статуту морао да ме консултује о њиховом распоређивању у друге поступке, није то учинио. Имајући у виду стање оптуженог у притвору, предмету је морао да се додели потпуни приоритет и његове судије није требало да суде у другим случајевима
.
Судија из Француске указује и на то да је више од четири године потрошено у покушајима да се Шешељу наметне бранилац у приправности.
- Неспорно право да се сам брани морало му је бити признато 24. фебруара 2003. године, када је оптужени дошао у суд и саопштио ту своју намеру.
Антонети је истакао и да судско веће због прописа није имало информације о Шешељевим болестима, мада се једном и онесвестио у судници.
- Да оптужени има рак дебелог црева и да се лечи хемиотерапијом, сазнао сам из медија - тврди хашки судија.

ТРАЖИ 14 МИЛИОНА ЕВРА
ШЕШЕЉ каже, за "Новости", да је већ тражио одштету од 14 милиона евра од Трибунала, али је одбијен.
- Одговорили су ми да пресуда, којом сам ослобођен још није правоснажна, тако да ћу захтев обновити кад она то постане.
Лидер СРС прокоментарисао је и да се судија Антонети у свом објашњењу углавном у потпуности слаже са њим.
- Остао је чврсто при мом праву да се сам браним, а покушавајући да ми то ускрате, довели су ме скоро до смрти. Такође, врло је битно и што је судија Антонети довео у питање концепт удруженог злочиначког подухвата.