Каталог АКЦИЈА - ВЕЧИТИ ЧУДЕСНИ КОРЕНОВИ

Каталог АКЦИЈА - ВЕЧИТИ ЧУДЕСНИ КОРЕНОВИ
Полеђина романа ДОКТОР СМРТ I - II (Дневник за Сенковића. Месечева свадба. ТУГА ГОЛЕМА. ДОКТОР СМРТ)

ФИНО ТКАЊЕ

ФИНО ТКАЊЕ
ФИНО ТКАЊЕ ЗАВЕТИНА

понедељак, 16. март 2015.

„Kуфер” Мике Аласа

Рукописи, фотографије, оловке, лампа, чашица, кравата, фотоапарат... збирка од које се чувени математичар није одвајао од данас стална поставка у ОШ „Михаило Петровић Алас”
Праунук Михаила Петровића поклонио експонате (Фото Б. Педовић)
Аутентични кожни кофер са утиснутим иницијалима Михаила Петровића, крцат стварима од којих се чувени научник није одвајао после деценија путовања по свету и мировања на неком тавану у Швајцарској, јуче је „слетео” у Београд. Право са аеродрома у осмолетку која носи име великог математичара јуче га је донео Јован Ивановић, праунук Аласа. Торба и ствари су експонати који ће чинити сталну поставку у основној школи у Јовановој улици 22. Изложба ће бити отворена данас у 17 сати.
Бројни рукописи, од званичних дописа до приватних белешки, и брдо фотографија стало је у куфер, како га је Михаило звао. Ту су и кутијица са оловкама и стона лампа које је носио са собом од најсеверније до најјужније тачке на земљиној кугли.
– Донео сам збирку ствари без којих није полазио на путовања: чашицу за кратка пића, прибор за бријање, кравату, нове ципеле и чувени фотоапарат. Једино сам извадио један мали сат. Овалног је облика, може да стоји на столу али га је Алас носио као џепни, а када дође време да се поставка допуни и традиција настави, уместо мене донеће га мој млађи син који се по чукундеди зове Михаило – открива Ивановић.
Укратко је објаснио породично стабло, према ком су његови синови за сада последњи директни потомци оснивача овдашње математичке школе и страсног риболовца.
– Алас је рођени брат моје прабабе Марије Перић Петровић. Он није имао деце, али је она имала ћерку Вукосаву, која је родила две девојчице. Једна од њих за собом није оставила потомство, а друга је моја мама – открива Ивановић.
Прошле године кренуо је пешке Јовановом улицом у намери да прође крај осмолетке у којој је завршио седам разреда пре него што се преселио у Женеву где и сада живи и ради. Изненадио се видевши да на месту некадашњег назива „Перо Поповић Ага” на улазу у здање стоји „Михаило Петровић Алас”.
– Тада сам одлучио да уместо научној, математичкој или културној установи личне ствари Михаила Петровића поклоним деци, основцима школе у којој сам научио да читам и пишем. Тако ће његов лик и дело постати блиски ђацима. Њима је сигурно интересантније то што је Алас био прекаљени пустолов и рибар, аутор авантуристичких романа „Јегуље” и „У царству гусара” него што је био велики математичар – објаснио је Ивановић.
Планира да убудуће на крају школске године путовањем у иностранство дарује математичара или физичара основца „аласовца” који на такмичењима освоји највише награда.
М. Симић  објављено:у Политици: 30/10/2009

Нема коментара:

Постави коментар

COMPLETARIUM

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"