БЕОГРАД - Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић изјавио је у Београду, приликом сусрета са грчким колегом, да су војске две земље данас на заједничком задатку који оптерећује целокупан регион, а то је мигрантска криза.
Како се наводи у саопштењу, Диковић се састао са начелником Генералштаба националне одбране Грчке адмиралом Евангелосом Апостолакисом у Дому гарде у Топчидеру.
Диковић је, такође, најавио да Србија намерава да се придружи борбеној групи Европске уније "Хелброк" коју предводи Грчка, додајући да ће већ ове године официри Војске Србије учествовати на вежбовним активностима те борбене групе.
Он је захвалио Грчкој на принципијелној политици и непризнавању независности Косова, као и на великом професионализму припадника оружаних снага Грчке у саставу Кфора, који "нису само мост сарадње с грчким оружаним снагама, већ и партнерских односа са снагама Кфора на простору Косова и Метохије".
Говорећи о будућој сарадњи, Диковић је истакао да се она огледа у школовању и усавршавању кадра, наставку заједничких вежби и обуке припадника оружаних снага, као и подели капацитета за обуку и усавршавање.
Према речима адмирала Апостолакиса, Србија и Грчка сарађују већ дуги низ година, а током данашњих разговора било је речи о свим досадашњим аспектима сарадње двеју оружаних снага.