РИМ - Последња књига великог италијанског књижевника Умберта Ека, преминулог у петак у Милану у 85. године, биће издата у петак, саопштила је данас његова издавачка кућа Наве ди Тезео."Papa Satan Aleppe" књига је есеја о друштву објављених у италијанском недељнику Еспресо с којим је Еко, књижевник, филозоф, лингвиста и есејсита, блиско сарађивао.
Наслов књиге садржи прве три речи које отварају поглавље "Пакао" у "Божанственој комедији" Дантеа Алигијерија.
Еко је својевремено рекао да наслов "лепо представља конфузију нашег времена".
Умберто Еко је рођен 5. јануара 1932. године у Александрији, у италијанској провинцији Пијемонт. Радио је као професор семиотике на Универзитету у Болоњи.
Био је стручњак за естетику и етику средњег века, али се његов литерарни опус протезао од књига за децу, књижевних критика, есеја о средњовековној естетици, антропологији, до есеја и романа.
Своје свеобухватно знање о Средњем веку Еко је искористио у роману "Име руже", објављеном 1980, који је касније екранизован, и који је његово име прославио у широј јавности.
Аутор је и дела "Фукоово клатно" (1988), "Острво дана пређашњег" (1994), "Тајанствени пламен краљице Лоане" (2004) и "Нулти број" (2015). Његово најпознатије дело о Средњем веку јесте "Уметност и лепо у естетици Средњег века".
Умберто Еко био је почасни доктор више од тридесет универзитета широм света и носилац бројних одликовања.